17.07.2025

Katarzyna Kanik dla Rzeczpospolitej: „W upał butelka wody może nie wystarczyć. Będą nowe obowiązki pracodawców”

Wzrost temperatury w okresie letnim wpływa na samopoczucie i wydolność pracowników, a w skrajnych przypadkach może stanowić realne zagrożenie dla ich zdrowia. W związku z tym na pracodawcach ciążą obowiązki wynikające z przepisów prawa pracy, które mają na celu zapewnienie pracownikom odpowiednich i bezpiecznych warunków wykonywania obowiązków zawodowych. O tych obowiązkach w dzienniku Rzeczpospolita pisze associate Katarzyna Kanik. Zapraszamy do lektury!

Zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem, pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia napojów pracownikom wykonującym prace na otwartej przestrzeni, jeśli temperatura otoczenia przekracza 25 stopni Celsjusza, oraz pracownikom w pomieszczeniach, gdzie temperatura przekracza 28 stopni. Napoje muszą skutecznie uzupełniać płyny i elektrolity utracone w wyniku pocenia się – zwykła butelka wody może nie wystarczyć.

Pracodawca ma również obowiązek zapewnienia posiłków profilaktycznych pracownikom wykonującym prace fizyczne o wysokim wydatku energetycznym (powyżej 1000 kcal dla kobiet i 1500 kcal dla mężczyzn). W przypadku prac w pomieszczeniach zamkniętych o temperaturze powyżej 25°C, posiłki powinny mieć wartość około 1000 kcal. Przepisy jednoznacznie wykluczają możliwość wypłaty ekwiwalentu pieniężnego – pracodawca musi realnie zapewnić dostęp do odpowiednich posiłków i napojów.

Obecnie prowadzone są prace legislacyjne nad nowelizacją przepisów dotyczących temperatury w miejscu pracy. Planowane zmiany, które mają wejść w życie 1 stycznia 2026 r., wprowadzą maksymalne limity temperatur: 28°C dla pracy o niskim i umiarkowanym tempie metabolizmu, 25°C dla pracy o wysokim tempie i 22°C dla bardzo wysokiego tempa. Gdy temperatura przekroczy 35°C, mimo zastosowania odpowiednich środków technicznych, planowane przepisy przewidują zakaz wykonywania pracy.

Rosnące temperatury to nie tylko niewygoda, ale także realne ryzyko zdrowotne, na które prawo pracy musi reagować. Odpowiedzialność za zapewnienie bezpiecznych warunków pracy spoczywa na pracodawcy, który powinien śledzić zmiany w przepisach i odpowiednio je wdrażać.

Kiedy pracodawca musi zapewnić napoje pracownikom i jakie powinny to być napoje? W jakich przypadkach konieczne jest zapewnienie posiłków profilaktycznych? Jakie są planowane zmiany w przepisach dotyczących maksymalnej temperatury w miejscu pracy?

Na te i wiele innych pytań w swoim tekście, który ukazał się w dzienniku Rzeczpospolita, odpowiada Katarzyna Kanik.

Zapraszamy do lektury!
1 5 6 7 8 9 124

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?
Zapisz się do naszego newslettera

Wpisując powyżej swój adres e-mail i klikając „Subskrybuję!” oświadczasz, że zapoznałeś/aś się i akceptujesz Regulamin serwisu oraz zapisujesz się do newslettera, czyli informacji o tematyce prawniczej, w tym informacji o istotnych wydarzeniach z dziedziny prawa, zmian legislacyjnych oraz działalności, usługach i produktach Kancelarii, za pośrednictwem komunikacji e-mail.

Administratorem Twoich danych osobowych jest KWKR Konieczny Wierzbicki i Partnerzy S.K.A. z siedzibą w Krakowie, ul. Kącik 4, 30-549 Kraków. Twoje dane będą przetwarzane w celu realizacji usługi newslettera, a tym samym wysyłania na podany adres e-mail informacji handlowych i marketingowych, zgodnie z Polityką Prywatności oraz Regulaminem serwisu. Więcej informacji o zasadach przetwarzania danych osobowych, w tym prawach, jakie Ci przysługują, znajdziesz w Polityce Prywatności.

Please wait...

Dziękujemy za zapisanie się do naszego newslettera